Keresés ebben a blogban - Search in this Blog

2020. január 11., szombat

(Lövey-/Pécsi-) Varga Éva A szőlőtermesztés rövid története a római korig (RÉSZLET A DOLGOZATBÓL) - RENDELHETŐ E-BOOK



(Lövey-/Pécsi-) Varga Éva


A szőlőtermesztés rövid története a római korig (RÉSZLET A DOLGOZATBÓL)





"Mai tudásunk szerint a szőlőfélék legkorábbi, legősibb képviselői, a Cissites nemzetség fajai voltak. Ezek feltehetőleg a földtörténeti krétaidőszak felső krétakorában jelentek meg a Földön.1 A Cissites nemzetség viszont a földrajzi és éghajlati változások során a harmadidőszakban kipusztult. Az eddigi kutatások alapján belőle származtatják a ma is élő 10 szőlőnemzetséget.2. Ezen fajok kialakulása az alsó krétakorra3 tehető. A Vitis nemzetség legősibb fajai a V. dacotana és a V. inaequilateralis lehettek.4 Mivel a szőlő az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye és termesztésbe vonása már a neolitikus korban5 megkezdődött, régészetileg is fontos a számunkra. A római korban történő termesztéséhez, feldolgozásához és a fogyasztás kultúrájához érdemes röviden a történetét is áttekinteni, ismerni.6 A Krisztus előtti időszak bortörténetének ismertetését a korai, már a neolit kor időszakában kell kezdeni. Ebben az időszakban kezdték el termeszteni Transzkaukázia területén a V. silvestris (ligeti szőlő) értékesebb, bővebb termést adó egyedeit. A szőlő levének kipréseléséhez már ekkor különféle eszközöket is készítettek. Kr. előtt 4000-től – körülbelül 500-ig tartó időszakban a szőlőtermesztés területe fokozatosan dél felé haladt. Az ennél kiterjedtebb szőlőtermesztés igazán a mai Palesztina területén, Nyugat-Ázsiában, főként Mezopotámiában valósult meg. A szőlő- és bortermesztés legősibb gyökerei Egyiptomba és a mai Görögország tengeri szigetvilágába (Égei-tenger) vezetnek.7 A görögökhöz a főníciaiak révén jutott el a szőlő- és borkultúra. Afrikai gyarmataik alapítása után, Karthago létrehozásával, kialakításával megnyitották az utat az észak-afrikai szőlőkultúra felé is. Ez területileg eljutott egészen a Giblaltárig, és Közép-Afrikai területeire is.8"



----------------------------------




1Feltehetőleg ez mintegy 100 millió éve történhetett. In: Szőlőtermesztés. BÉNYEI-LŐRINCZ-SZ. NAGY 1999 2Ezek a következők: Cissus, az Ampelocissus, a Clematocissus, a Parthenocissus, a Rhoicissus, az Ampelopsis, a Landukia, a Tetrastigma, a Pterisanthes és a Vitis nemzetség 370–90 millió évvel ezelőtt 4Bortermő szőlő: Vitis vinifera L. (syn. Vitis vinifera L. ssp. vinifera) In: KENÉZ 2014; Az apró szemű, savanyú bogyójú ligeti szőlő (Vitis silvertis) - időszámításunk (Kr.) előtt 4000–5000 évvel vonták termelésbe - a Kaukázuson vidékén. Ebből fejlődött ki a kerti szőlő (Vitis sativa), Kr. előtt 2–3000 év – termesztés: a bortermő szőlő (Vitis vinifera). In.: MAJDÁN JÁNOS A szőlő és a bor a Kárpát-medencében előadás 2017 tavaszi félév; Lsd. Képgyűjtemény 1. ábra 56000-8000 évvel ezelőtt, 62. A szőlőtermesztés kezdetei és elterjedése a Földön. In: In: BÉNYEI-LŐRINCZ-SZENDRŐDY-NAGYZANATHY 1999 7Thuküdidész görög történetíró Kr.e. 400-ban a következőket írta: „A Földközi-tenger medencéjében élő népek akkor emelkedtek ki a barbárságból, amikor megtanulták a szőlőt és az olajfát termeszteni.” 8









In: (Lövey-/Pécsi-) Varga Éva SZŐLŐ- ÉS BORTÖRTÉNET A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN Római kor . 2016-2017. II. FÉLÉV PTE BTK történelem-régészet szak, római kor, népvándorlás kor, antik régészet klasszika-filológia minor VAEUAEB.PTE Majdán János kurzusa.


--------------------------------------------------




(Lövey-/Pécsi-) Varga Éva A szőlőtermesztés rövid története a római korig (RÉSZLET A DOLGOZATBÓL) - RENDELHETŐ E-BOOK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése